Asbestemming

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het
bewaren of verstrooien van de as van een dierbare
Op deze pagina vind je aanbieders voor een bijzondere
asverstrooiing of een andere asbestemming

Asbestemming

Na een crematie wordt de as van de overledene een tijdje bewaard in het crematorium. Dit geeft je als nabestaande de tijd om na te denken over een passende asbestemming. Er is veel mogelijk op dit gebied. Soms staat de wens in het testament, maar het kan ook zijn dat je hier als nabestaande een keuze in moet maken. Het is belangrijk om goed te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn, de keuze is immers heel persoonlijk. We helpen je graag bij het vinden van een unieke bestemming voor de as. 

As bewaren of verstrooien?

Kortweg zijn er twee mogelijkheden voor de asbestemming: de as bewaren of de as verstrooien. Zowel voor het uitstrooien van het as als voor een tastbare herinnering is er veel keuze.

As verstrooien

Veel nabestaanden vinden het fijn om de as te verstrooien. Dit kan op zee, in de lucht of op het land. Veel begraafplaatsen en crematoria hebben een speciaal strooiveld ingericht voor de asverstrooiing. Het is ook mogelijk om de as op een andere plek op het land uit te strooien. Het is echter niet toegestaan dit zonder toestemming van de gemeente te doen. Ook een asverstrooiing in de lucht of op zee behoort tot de mogelijkheden. Onderstaand hebben een selectie gemaakt van bijzondere aanbieders. We helpen je graag bij het vinden van een uniek plekje!

As bewaren

Het bewaren van as van een dierbare is een herinnering voor het leven. Het maakt de herinnering tastbaar waardoor het een blijvende nagedachtenis aan de overledene is. Er zijn verschillende mogelijkheden voor het bewaren van de as. Zo kan het verwerkt worden in een persoonlijk sieraad, bijvoorbeeld een ring of kettinghanger. Ook is het gebruikelijk om de as in een urn te bewaren. Onderstaand hebben we een selectie gemaakt van aanbieders die bijdragen aan een bijzondere nagedachtenis.