Uitvaart van de toekomst


Dat een uitvaart er in de toekomst anders uit gaat zien, is een ding dat zeker is.
Nieuwe technieken en nieuwe mogelijkheden zorgen voor heel wat veranderingen.
Wat er op dit moment al mogelijk is, lees je op deze pagina.
Ook wanneer je op zoek bent naar bijvoorbeeld een virtuele uitvaart,
dan vind je op deze pagina de juiste adressen en contactpersonen.

Uitvaart van de toekomst

Zoals de wereld verandert, verandert ook de vormgeving en mogelijkheden van een uitvaart. Nieuwe technieken zorgen voor meer mogelijkheden. Begraven en cremeren zullen in de toekomst mogelijk vervangen worden nieuwe methoden zoals resomeren en cryomeren. Bij resomeren wordt het stoffelijk overschot met behulp van heet water, hoge druk en kaliumhydroxide opgelost. Na het proces blijft een steriele vloeistof over en poeder, vergelijkbaar met as na een crematie. Deze methode is in Nederland nog niet toegestaan, maar wordt in Engeland al wel toegepast. Cryomatie (of vriesdrogen) wordt nog nergens ter wereld toegepast, maar is een nieuwe manier om stoffelijke overschotten te laten vergaan. Bij deze techniek wordt het lichaam bevroren, waarna het door kleine trillingen in een organische substantie uiteenvalt.

De uitvaart van de toekomst is een duurzame uitvaart

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in ons leven, zo ook bij het afscheid van het leven. Het zal steeds normaler worden om bij een uitvaart gebruik te maken van gerecyclede producten. Denk hierbij aan gerecyclede kisten en grafmonumenten.

Electrisch cremeren

In 2020 is in Nederland (in Bemmel) het eerste crematorium geopend met een electrische oven in plaats van een gasoven. De verwachting is dat snel meer crematoria dit duurzame initiatief zullen volgen. 

Waar kan je electrisch cremeren?

Er zijn inmiddels een aantal crematoria in Nederland waar je al terecht kunt of binnenkort terecht kunt voor een duurzame, electrische crematie. 
* Crematorium Nedermaas in Geleen
* Crematorium aan het Hoendiep in Groningen
* Crematorium bij de Algemene Begraafplaats in Zeist
* Crematorium Maastricht

Een digitale uitvaart

Mede vanwege COVID-19 heeft de digitale uitvaart een snelle opmars doorgemaakt. Afscheid nemen kan maar één keer, maar soms lukt het gewoonweg niet om bij een afscheidsdienst aanwezig te zijn. Vanwege de afstand of immobiliteit. Of vanwege geldende COVID-19 maatregelen. Een digitaal afscheid kan dan uitkomst bieden, bijvoorbeeld via een livestream. Zo kan iedereen aanwezig zijn; zowel fysiek als op afstand. Onderstaande aanbieders maken een digitaal afscheid mogelijk. Ben jij een aanbieder die graag helpt bij het verzorgen van een digitaal afscheid? Neem dan contact met ons op.

Een digitale uitvaart, waar kan ik terecht?

Afscheid nemen op afstand, dat kan met een digitale uitvaart. Elkaar steunen, elkaar zien en horen en er voor elkaar zijn, dat kan ook met een digitale uitvaart. Persoonlijke verhalen delen, samen herinneringen ophalen en muziek luisteren, terwijl je niet fysiek bij elkaar bent? Het wordt mogelijk gemaakt door onderstaande bedrijven. Zij helpen om er een waardevol afscheid van te maken waarbij iedereen aanwezig kan zijn, ook wanneer dit fysiek niet lukt.

Aanbieders van een online afscheids ceremonie of uitvaart:

Virtual Farewell 

Virtual Farewell zorgt voor een live verbinding en interactie tijdens een online ceremonie of uitvaart. Dit houdt in dat er een live verbinding gecreëerd wordt waarbij er interactie is tussen mensen en plekken, terwijl er geen fysieke interactie is. Virtual Farewell verzorgt de regie en techniek van deze nieuwe en innovatieve manier van afscheid nemen.
Contactpersoon: Marjo Prigge
Telefoonnummer: 06-28828781
Website: https://www.virtualfarewell.nl/

Afscheid Op Afstand

De drive-in uitvaart, de nieuwe manier om samen op veilige wijze afscheid te nemen. 'Het nieuwe normaal in de uitvaartzorg'.
E-mail: info@afscheid-op-afstand.nl
Website: https://www.afscheid-op-afstand.nl/