Afscheid


Afscheid nemen op een persoonlijke manier.
Op deze pagina vind je tips & inspiratie
voor een uniek afscheid.

Afscheid

Afscheid nemen van een dierbare is moeilijk en pijnlijk. Toch kan een afscheid ook mooi zijn. Een goed afscheid geeft een gevoel van saamhorigheid en biedt troost in een zware tijd. Op deze pagina vindt je tips en inspiratie voor een bijzonder afscheid. Zodat het afscheid een dierbare herinnering wordt waar jullie nog vaak aan terug kunnen denken.

Een afscheidsbijeenkomst

Een afscheidsbijeenkomst biedt de gelegenheid om samen op een mooie en persoonlijke manier afscheid te nemen. Hoe beter de afscheidsdienst aansluit bij de overledene, hoe meer troost deze biedt aan de nabestaanden. Kies daarom zorgvuldig teksten, muziek, foto's en video's die passen bij de overledene. Hieronder vindt je tips en inspiratie voor een bijzonder afscheid. 

De locatie van het afscheid

Begin met het kiezen van de juiste locatie. De locatie waar de afscheidsbijeenkomst plaatsvindt, bepaalt voor een groot deel de sfeer tijdens de bijeenkomst. Je kunt voor een crematorium of kerk kiezen, maar er zijn ook minder bekende alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan een boot die jullie over het water vaart, een boerderij in the middle of nowhere, een statig landhuis of een tipi-tent. Bekijk onze pagina met bijzondere uitvaartlocaties en laat je inspireren door de mogelijkheden.

Afscheidsrituelen

Vaste rituelen kunnen troost bieden bij een afscheid. Om een afscheid persoonlijk te maken moet je rituelen durven doorbreken. Koffie met cake kan altijd, maar kan bijvoorbeeld ook vervangen worden door muntthee met baklava wanneer dat beter bij de overledene past. Of denk eens een een borrel met een bitterbal. Rituelen zijn altijd waardevol, maar worden nog waardevoller wanneer je ze op je eigen manier invult.

De natuur

Was de overledene echt een natuurmens, dan is het mooi om voor een natuurbegraafplaats te kiezen. Dit zijn vaak unieke, verstilde plekken met veel ruimte voor een persoonlijk afscheid. Voor de graven worden alleen natuurlijke materialen gebruikt zoals bijvoorbeeld een zwerfkei of een houten bord.

Een persoonlijke kist

De kist kan heel persoonlijk gemaakt worden door deze te beschilderen met persoonlijke teksten en/of favoriete kleuren. Of laat kinderen een mooie tekening op de kist maken. De kist kan ook vervangen worden door een lijkwade of afscheidsdeken wanneer dat beter past bij de overledene.

Afscheidsmuziek

Er zijn prachtige muziekstukken geschreven, speciaal voor een afscheid. Muziek is emotie en kan aanvullen waar worden tekort schieten. Dela heeft een Top 50 samengesteld van mooie muziek bij een afscheid:

01. Andrea Bocelli & Sarah Brightman | Time To Say Goodbye (Con Te Partirè)
02. Eric Clapton | Tears In Heaven (Album Version)
03. Marco Borsato | Afscheid Nemen Bestaat Niet (Live 2006 Symphonica)
04. Robbie Williams | Angels (2004 Digital Remaster)
05. Stef Bos | Papa
06. Metallica | Nothing Else Matters
07. Guus Meeuwis | De Weg
08. Paul de Leeuw | De Steen
09. Guns N’ Roses | November Rain (Album Version)
10. Queen & The National Philharmonic Orchestra | Who Wants To Live Forever (2011 Remaster)

Verzamel herinneringen

Een mooie manier om aan iemand terug te denken is om door een zeer persoonlijk boek te kunnen bladeren. Vraag iedereen om voorafgaand aan het afscheid een herinnering aan de overledene op te schrijven, eventueel met foto's erbij. Maak hiervan een persoonlijk afscheidsboek, welke voor iedereen ter inzage ligt tijdens het afscheid.

Foto's en video's van een afscheid

Alle belangrijke momenten in een mensenleven worden op beeld vastgelegd, behalve het afscheid. Vreemd eigenlijk... Foto's van de uitvaart en afscheidsdienst kunnen heel waardevol zijn en helpen om op een mooie manier afscheid te nemen.

Aandenken

Een sieraad is een mooie manier om iemand bij je te blijven dragen. Je kunt bijvoorbeeld de trouwring van de overledene laten omsmelten tot een eigen ring, een medaillon met een foto of een armband met haar. De website 1001lichtjes.nl biedt eigentijdse uitvaart producten en diensten om het afscheid uniek en persoonlijk te maken.  

Tips voor een persoonlijk afscheid

Heb je nog tips of ideeën voor een persoonlijk afscheid? Laat het ons weten via onderstaand formulier, zodat we je ideeën kunnen delen met anderen.

 

Contactformulier