Het Rouwboeket

Het rouwboeket kennen we allemaal, 
maar wat is belangrijk bij het uitkiezen van een rouwstuk?
Er zijn geen regels en grenzen, 
je kunt het rouwboeket zo persoonlijk maken als je zelf wilt.
Op deze pagina vind je tips en ideeën voor
een origineel rouwboeket.

Rouwboeket

Bloemen horen bij ons leven en onderstrepen de symboliek van belangrijke momenten. Een rouwboeket toont de liefde voor de overledene en biedt troost aan de nabestaanden. Een met zorg gekozen rouwboeket brengt een emotie over die moeilijk onder woorden gebracht kan worden. Op deze pagina een aantal voorbeelden van bijzondere rouwboeketten en bloemenarrangementen voor een uitvaart.

Tips voor een persoonlijk rouwboeket

Wil je het rouwboeket een heel persoonlijk tintje geven? Wellicht kunnen onderstaande tips je op ideeën brengen:

Tip 1: Een rouwboeket in een bepaalde vorm

Laat een boeket opmaken in een bepaalde vorm die past bij de overledene. Hield de overledene van vlinders of vogels? Laat dan een bloemstuk in de vorm van een vlinder of vogel opmaken. Hield de overledene van varen? Dan is een bloemstuk in de vorm van bijvoorbeeld een anker heel mooi. Zo is het ook mogelijk om een bloemstuk in de vorm van een hoefijzer, hart, piano en nog veel meer te laten maken.

Tip 2: Voorwerp in rouwboeket

Hield de overledene van koken, dan is het mooi om bijvoorbeeld om het boeket in een pan te laten opmaken of bijvoorbeeld een pollepel en groentes te verwerken. Hield de overledene van schilderen, dan is een rouwstuk met kwasten en een pot verf heel passend. Voor kinderen kan het favoriete speelgoed of een knuffel verwerkt worden.

Tip 3: Maak het rouwboeket op een persoonlijk aandenken

Was de overledene een fietsliefhebber? Denk dan eens aan de mogelijkheid om een rouwstuk op zijn of haar favoriete fiets te maken. Was golfen zijn of haar grootste hobby? Een rouwboeket (met golfballen?) opgemaakt op de golfstick, maakt het dan heel persoonlijk. Wanneer de bloemen ingedroogd kunnen worden, zal het een mooi aandenken worden.

Tip 4: Maak een enorm verzamelboeket

Een verzamelboeket maak je door alle gasten te vragen om een bloem mee te nemen. Zorg ervoor dat er voldoende potten of bakken klaarstaan om één groot verzamelboeket te maken. Je maakt het extra persoonlijk door alle gasten te vragen een persoonlijke boodschap aan de bloem vast te maken.

Tip 5: Vervang het rouwboeket door een wensboom

Liever geen rouwboeket? Denk dan eens aan een wensboom. Het idee van de wensboom is dat nabestaanden een wens of herinnering in de boom achter kunnen laten. Het is mooi om hiervoor een echte boom te gebruiken, bijvoorbeeld een klein exemplaar in een pot. Zorg voor pennen en kaartjes aan lintjes naast de boom zodat gasten hun persoonlijke boodschap op kunnen schrijven en deze zelf in de boom kunnen hangen. De wensboom zal een mooie herinnering voor later zijn.

Natuurlijke rouwboeketten

Bij een begrafenis in de natuur is het mooi om ook de rouwboeketten af te stemmen. Je kunt een mooi stuk op een steen of op een stuk hout laten maken, zodat de bloemen opgaan in de sfeer van de dag.

Rouwboeketten met een verhaal

Zeg het met bloemen en laat het rouwboeket het verhaal vertellen. Hieronder kan je meer lezen over de symboliek van bepaalde bloemen. Zodat je de bloemen voor het rouwboeket met zorg kunt kiezen en weet welke betekenis er achter bepaalde bloemen zit. 

De betekenis van bloemen in een rouwboeket

Hortensia: dankbaarheid, liefde en harmonie

De hortensia heeft meerdere betekenissen en staat symbool voor vrede, liefde, harmonie en dankbaarheid. Een mooie combinatie voor een betekenisvol rouwboeket. 

Alstoemeria: langdurige vriendschap

Alstoemeria staat voor lange vriendschappen. Was je langer bevriend met de overledene, dan is het mooi om deze bloem als symbool voor de lange vriendschap in het rouwboeket te verwerken.

De roos: van oudsher bloem van de liefde

Van oudsher staat de roos voor de liefde. Ook in rouwboeketten wordt er vaak voor rozen gekozen. Rozen zijn er in allerlei soorten en kleuren, zelfs zwarte rozen bestaan. Je kunt een roos natuurlijk ook in de lievelingskleur van de nabestaanden laten verwerken. 

 

Solidago: steun voor de nabestaanden

De goudgele Solidago is een bloem met betekenis. Deze gouden staf staat o.a. voor geluk, geld en succes, maar ook voor steun. Wanneer de Solidago in een rouwboeket wordt verwerkt, dan staat deze voor steun in een moeilijke tijd. De Solidago bloem is daardoor een mooie bloem om toe te voegen aan een rouwboeket, je laat hiermee de nabestaanden weten dat je aan ze denkt en ze steunt.

Orchidee: kracht en vriendschap

De orchidee staat symbool voor kracht en voor vriendschap en is beschikbaar in heel veel kleuren en soorten. Er zijn wel 25.000 verschillende soorten, zodat je altijd wel een soort en kleur vindt die past bij de overledene.  

Lelie: liefde en vergankelijkheid

De symbolische betekenis van de lelie is 'vergankelijkheid', maar met de lelie laat je ook zien dat je iemand lief vindt. Lelies worden vaak gebruikt in rouwboeketten en laten hiermee zowel de vergankelijkheid als het voortbestaan van de liefde zien. 

Calla: bescheidenheid en sympathie

De Calla wordt voornamelijk gebruikt in liggende rouwstukken maar is ook zeker geschikt voor een rouwboeket. De Calla staat symbool voor bescheidenheid en sympathie en is bekend om zijn schoonheid en zuiverheid.

Agapanthus: de bloem van de liefde

De Agapanthus is de bloem van de liefde. De naam is afkomstig uit de Griekse taal waar 'agape' staat voor liefde en 'anthos' voor bloem. De bloemen zijn beschikbaar in de kleuren wit en blauw. Wanneer je de Agapanthus aan een rouwboeket toevoegt toon je aan de nabestaanden je liefde voor de overledene. 

Lisianthus: dankbaarheid en waardering

Met de Lisianthus laat je jouw dankbaarheid en waardering blijken voor de overledene. Bijvoorbeeld je dankbaarheid voor een fijne vriendschap of waardering voor hetgeen de overledene voor je heeft gedaan.

Chrysant: geluk

De bekende chrysant is geliefd om zijn vele kleuren en vormen. Er is altijd wel een passende soort te vinden. De chrysant staat voor geluk en wordt ook wel de 'gouden bloem' genoemd. Deze naam komt voort uit het Grieks waar 'chrys' goud betekent en 'anthemon' bloem. 

Dahlia: voor altijd de jouwe

De Dahlia wordt vooral gebruikt voor het rouwboekt van een overleden partner. Met de Dahlia laat je de overledene weten: voor altijd de jouwe! 

Freesia: onvoorwaardelijke liefde

Net zoals de Dahlia is de Freesia een geschikte rouwbloem voor het rouwboeket van een overleden partner. Met de Freesia toon je je partner je onvoorwaardelijke liefde weten. 

De symboliek van kleuren in het rouwboeket

Ook de kleuren in het rouwboeket hebben een symbolische betekenis. Het is niet verplicht om hier rekening mee te houden, maar kan wellicht het kiezen van een rouwboeket wat makkelijker maken. Uiteraard kan je ook gewoon iets kiezen wat je zelf mooi vindt of waarvan je weet dat de nabestaanden het mooi vinden. Hieronder benoemen we aantal kleuren met de bijbehorende betekenis:

* Zwart: diepe rouw
* Rood: liefde, lijden, hartstocht
* Oranje: warmte, kracht
* Roze: tederheid, blijdschap
* Paars: rouw, ingetogenheid
* Blauw: goddelijkheid, eeuwigheid, onschuld
* Groen: vrede, welvaart, hoop
* Geel: licht, kracht, groei
* Wit: onschuld, liefde, eenvoud

Boeket met sieraden of zijden bloemen

Wanneer je liever geen echte bloemen wilt, kan je ook kiezen voor een chic alternatief. Vervang de bloemen door mooie linten, parels en broches. Of ga voor zijden bloemen. Het geeft een prachtig resultaat en een bijkomend voordeel is dat dit materiaal niet verwelkt en dus ook na de uitvaart als herinnering kan dienen.

Planten in plaats van bloemen?

Planten geven een frisse, natuurlijke uitstraling aan de uitvaart en zijn zeer geschikt als decoratie. Ga voor één grote plant of kies juist voor meer groen als decoratie. Versier de ruimte met hangende potjes met hang- of vetplantjes voor een natuurlijke sfeer. Daarnaast kunnen potten ook een mooie aanvulling zijn op het geheel: ga voor gekleurde, glazen of versierde potten.